0 ingatlan versenyképes áron!

Az energiatanúsítvány

2012.02.08

A lakások „zöldkártyájaként" is nevezett tanúsítvány a háztartási gépek energiacímkéihez hasonlóan egy A-tól I-ig terjedő skálán kategóriákba sorolja az épületeket. Amilyen rosszul jött az újabb teher a végtörlesztés hajrájában a lakásuktól, házuktól szabadulni akaróknak, olyan jókor érkezett a tanúsítvány kötelezővé tétele a mérnökvállalkozásoknak, melyek az építőipar mélyrepülése idején nem bővelkednek munkákban.
 
Noha a dokumentum kiállításának díját törvény rögzíti - nettó 11 ezer forintban határozza meg az árat, melyre legfeljebb 10 százalék extra költségátalány számolható el -, ettől jelentősen eltérő ajánlatokkal találkozni. A minősítés ugyanis nem merül ki néhány papír kitöltésében, s az irodák a tanúsítást csak akkor készítik el a törvényben előírt összegért, ha rendelkezésre áll az ingatlan hiteles tervdokumentációja és energetikai számítása. Ellenkező esetben a tanúsítónak, jelentős többletköltségért, fel kell méretnie az ingatlant. A számla végösszege ilyen esetben az ingatlan típusától függően átlagosan 25 és 130 ezer forint között lehet.
 
A tanúsítvány hiányát a jogszabály egyelőre nem szankcionálja, így annak elkészítését az eladók felesleges pluszkiadásként fogják fel. Nem egységes a földhivatalok és az ügyvédek eljárása sem: sok helyen nem is kérik az adásvételi szerződés mellékleteként. A vevők sem ragaszkodnak egyelőre a tanúsítványhoz, pedig bizonyos szempontból egyszerűsíti a döntéshozatalt a tanúsítvány, hiszen annak kötelező része a szakember által megírt korszerűsítési javaslat.
 
Az ingatlanpiaci szakértők azonban úgy látják, nem lesz jelentős árlehajtó hatása, ha egy ingatlan rosszabb besorolást kap, mivel az energetikai jellemzők osztályzása csak az egyik szempont az értékbefolyásoló tényezők közül, ugyanakkor a jó minősítésért sem lehet önmagában magasabb árat kérni.
 
További részletek a február 2-án megjelent Heti Válaszban, amely digitalizált formában a Digitalstandon keresztül vásárolható meg.

képgaléria

  • Az energiatanúsítvány
Hírek, Archivum

Vissza